tuinbase.nl

Tuin en toekomst

Vraag jij je ook wel eens af of de supermarkten wel altijd zo vol zullen blijven als nu? Het ligt tegenwoordig misschien niet (meer) direct voor de hand om na te denken over de economie en politiek terwijl je met je tuin bezig bent. Werken in je tuin is misschien zelfs een manier om te ontsnappen aan gedachten over geld of cijfers in het algemeen. Het belang van een (moes)tuin is in het verleden echter wel anders geweest. En luisterend naar het soms wel wat onheilspellende gerommel in de verte zou dit ook in de (nabije?) toekomst misschien wel weer kunnen veranderen.

Onze huidige tuin

De gelukkigen onder ons die in het bezit zijn van een tuin, gebruiken deze meestal vooral als plek om te relaxen wanneer het mooi weer is. Omdat we druk zijn met ons werk en gezin, en graag af en toe (of regelmatig) een filmpje kijken, een game spelen, of een boek lezen, hebben we onze tuinen vaak zo ingericht dat ze niet al te veel onderhoud nodig hebben. Deze twee gedachten combinerend, komen veel mensen op hetzelfde idee: tegels leggen en grind strooien. En of deze oplossing werkt! We werken, kijken en gamen dat het een lieve lust is. (Nou ja, dat werken is voor de meesten van ons natuurlijk meer een last.) Uit het werk rijden we snel even langs de supermarkt, laden de wagen vol met netjes in plastic verpakte gezonde en voor tijdens de film wat minder gezonde dingen en ploffen neer op de bank. Ok, ok, we gaan na acht uur stilzitten af en toe ook even langs de sportschool, dan zitten we daarna namelijk weer wat rustiger op die bank. Nog even een controlerende blik uit het raam over de onder een van hitte trillende luchtlaag gelegen betegelde tuin en we zijn daar ook weer klaar mee. Misschien komend weekend maar eens proberen een eitje te bakken op die hete tegels schiet ons te binnen net voordat we in onze eerste game worden neergeknald. Ok, concentreren nu.

Zwaar weer op komst?

Heb je het al gehoord? Nadat wij een paar tv's in China hebben gekocht, koopt China nu bedrijven, havens en meer van ons. Ongeveer twee weken geleden nog voelde ik me al een beetje tweederangsburger toen ik tijdens een vakantie in Kroatië door beveiligers gedecideerd aan de kant werd gezet om een groep belangrijke Chinezen te laten passeren. Nadat onze overheden blind gelovend in dé religie van deze tijd genaamd 'neoliberalisme', voor de maatschappij belangrijke publieke zaken hebben overgedaan aan private partijen, verkopen de slechtst op winstmaximalisatie uitzijnde aandeelhouders van deze bedrijven hun aandelen door aan degene die er het meeste geld voor geeft. Binnen Europa groeit de onvrede over de gevolgen die de gezamenlijke euro voor landen met (te) grote verschillen heeft. Enerzijds krijgen armere landen niet de kans hun economie op hoger peil te brengen met een goedkopere munt (en hogere vraag), anderzijds raken de rijkere landen (uiteindelijk de belastingbetaler) via de ECB geld kwijt aan armere landen via directe en indirecte steunmaatregelen waarvoor terugbetaling tot in der eeuwigheid wordt uitgesteld. De VS ziet haar macht afkalven en doet er alles aan dit te voorkomen waarbij het vele decennia lang opgebouwde defensie-apparaat en daaraan gelieerde instellingen goed van pas (zullen) komen. Verder zijn de financiele instellingen sinds de crisis van 2008 te weinig veranderd om een volgende crisis te voorkomen. Ingewikkelde financiele producten maken het onmogelijk te overzien wat de gevolgen precies zijn als er een schakel breekt. Ondertussen zijn er de vluchtelingenstromen vanuit het snelgroeiende en in belangrijke mate door toedoen van het Westen arm gehouden Afrika. Verder is er het klimaatprobleem dat volgens sommigen, onder verwijzing naar onder meer twijfelachtige aanpassingen van historische temperatuurgegevens door het KNMI, niet bestaat, maar gelet op onder meer de smeltende gletsjers toch niet helemaal onwaar kan zijn. Ook is er sprake van terroristische dreiging, worden er vliegtuigen uit de lucht geschoten en is er maatschappelijke en politieke onrust, waarbij de rol van overheden en meer op de achtergrond opererende machten onduidelijk is. Wat er precies aan de hand is weet uiteraard niemand. Iedereen beschuldigd elkaar van het verspreiden van nepnieuws. Wie moeten we geloven, de zittende macht die de belangrijkste grote media-instellingen gebruikt om de wereld van nieuws te voorzien, of de misschien soms wat te enthousiaste tegenvoeters die vaak schamper als complotdenkers worden afgeschilderd? Jezelf breed informeren en zelf blijven nadenken in het licht van 'follow the money' lijkt de beste methode om zo min mogelijk misleid te worden/voelen.

Gevolgen voor de tuin

Er zijn altijd doemdenkers geweest die ten onrechte voorspelden dat de wereld binnen niet al te lange tijd zou vergaan. Wat de hiervoor geschetste problemen (en meer) voor invloed zullen krijgen op ons leven is ook nu niet met zekerheid te zeggen. Het zou kunnen dat technologische ontwikkelingen er bijvoorbeeld voor gaan zorgen dat problemen rond vergrijzing en ongelijke verdeling van welvaart worden opgelost. Het kan echter ook zo zijn dat de rijken niet op tijd zullen (willen) beseffen dat zij de sleutel voor het voorkomen van nog grotere problemen in de wereld (en voor zichzelf) in handen hebben maar feestend, oppottend, verkeerd investerend en consumerend ten onder zullen gaan. Dat onze tuinen bijna alleen nog dienen als een soort kleine pretparken danken we aan onze welvaart. De moestuinen van onze voorouders hebben we momenteel niet nodig om onze maag te kunnen vullen. Het lijkt mij echter een veiliger inschatting om ervan uit te gaan dat deze welvaart eerder minder zal worden dan meer. Net zoals de overheid adviseert een overlevingspakket in huis te hebben, lijkt het me niet onverstandig de tuin (deels) in te richten voor het verbouwen van bepaalde groenten en vruchten die je niet zou willen missen als de supermarkt mogelijk eens wat leger of duurder wordt.

Omdat velen van ons niet meer goed weten hoe een moestuin moet worden aangelegd en onderhouden, kan het een goed idee zijn een tuincursus te volgen of om een goed boek in huis te halen waarin alle onderwerpen aan bod komen. (Als we toch al rekening houden met mogelijk onheil, is het beter ook maar niet op een altijd aanwezig internet als kennisbron te vertrouwen.) Overigens is het tegenwoordig ook weer helemaal hip om een moestuin te hebben waar op biologische wijze zelf groenten en kruiden worden verbouwd. En als je graag zo gezond mogelijk en dus biologisch eet, kun je met een eigen moestuin al snel aardig wat geld besparen in verband met de relatief hoge prijs van biologische producten in de supermarkt of bij de groenteboer. Om elk jaar zo lang mogelijk van de tuin gebruik te kunnen maken, kan een kweekkas / hobbykas een goede investering zijn. Bovendien maakt zo'n kas het verbouwen van fruit en groenten die veel warmte nodig hebben mogelijk. De voordelen zijn er niet alleen in de vorm van zelfgekweekte groenten, kruiden en fruit. Door bezig te zijn in de tuin zul je bovendien meer bewegen (en niet zinloos zoals in de sportschool), en is de kans groot dat je je er mentaal beter van gaat voelen. Verder zijn er niet alleen voordelen voor jezelf, familie en vrienden, maar ook vele dieren zullen je dankbaar zijn als je een paar tegels verwijderd. Laat er geen gras over groeien, probeer het tenminste, je zult er geen spijt van krijgen.

ionicons-v5-f
Er zijn nog geen reacties.


inloggen