tuinbase.nl

Bescherm planten tegen de vorst

Een plant waar u in de zomer nog van hebt genoten verliezen door bevriezing is een treurige maar gelukkig vaak te voorkomen gebeurtenis. In dit artikel worden verschillende maatregelen en materialen besproken waarmee uw planten er in de winter warm bij kunnen staan. Vorstbeschermingsproducten vindt u de winkel.

Soort beplanting en standplaats

Het voorkomen van bevroren beplanting begint bij het kiezen van bij uw tuin passende beplanting. Als u ervoor kiest in de zomer te willen genieten van een subtropisch sfeertje door voor beplanting te kiezen welke in Nederland en België alleen op goed beschutte en warme plaatsen kan gedijen, zult u in de winter meer werk hebben. Veel subtropische planten waaronder de doornappel zullen in de winter in een verwarmde kas moeten worden gezet. Er zijn echter ook winterharde planten met een subtropisch uiterlijk zoals Chusanpalm (Trachycarpus fortunei) en bamboestruiken als Fargesia murielae en Sasa veitchii.

Naast het soort plant is de standplaats belangrijk voor de overlevingskans. Op een beschutte plek, bijvoorbeeld door een muur of heg, zal de wind en daarmee ook de vorst minder snel vat krijgen op de aanwezige beplanting. Bovendien kan de muur van een woning in de winter warmte uitstralen waardoor beplanting die hier tegenop groeit beschermd wordt. Bij moderne goed geïsoleerde huizen zal deze warmte-afgifte natuurlijk wel minder groot zijn. Doordat koude lucht naar beneden zakt, moet bij voorkeur ook voorkomen worden dat vorstgevoelige planten in een lager deel van de tuin staan.

Natuurlijke beschermingsmaterialen

Bladeren van de te beschermen planten zelf kunnen al een isolerend effect hebben. Hiervoor moeten ze uiteraard niet worden verwijderd maar rond de kern van de plant worden opgehoopt. Ook kan aarde tegen planten worden opgehoopt zodat de kern van de plant is bedekt. Een tuin met tegen de vorst beschermde planten ziet er niet zo mooi uit. Als u ook in de winter een opgeruimde tuin wilt zien, zult u moeten kiezen voor beplanting die geen bescherming nodig heeft.

Een tweede veel gebruikt materiaal voor bescherming tegen de vorst is stro. Stro kan worden gebruikt om planten in te kuilen, wat bijvoorbeeld vaak met fuchsia's gedaan wordt. Ook kan stro tussen takken van planten worden gestopt of kan een plant of boom van een gazen, met stro gevulde korf worden worden voorzien. Aan de bovenzijde kan het gaas naar elkaar toe worden gebogen en eventueel met plastic worden afgedekt.

Andere beschermingsmaterialen

Jute kan worden gebruikt om rond een struik te binden. Indien het soort struik dit toelaat kunnen voordien de takken worden samengebonden. Een betere bescherming wordt geboden door ruimte te laten tussen het jute en de struik en deze op te vullen met stro. Verder zijn er handige vorst beschermhoezen verkrijgbaar welke voor de liefhebber zelfs zijn bedrukt als hond, kat of pinguin. 

Kwetsbaar jong groen kan in het vroege voorjaar tegen (nacht)vorst worden beschermd door ze af te dekken met een bijvoorbeeld vliesdoek. Vliesdoek beschadigt beplanting door het geringe gewicht niet en is licht- en waterdoorlatend. Voor bescherming tegen nachtvorst kunnen eigenlijk heel veel materialen dienst doen. Bijvoorbeeld een emmer, pot, een van doorzichtig plastic gevormde tunnel of gewoon een paar oude kranten. Ook zijn er kunstoffen of glazen cloches verkrijgbaar die hiervoor gebruikt kunnen worden. Als de temperatuur overdag stijgt kan het materiaal tijdelijk worden verwijderd. De ultieme bescherming tegen vorst is natuurlijk een kas; een koude of zelfs verwarmde kas. Lees hier meer over kassen.

Besproeien

Door bloesem met een waternevel te besproeien wordt deze beschermd tegen bevriezing tijdens koude nachten in het vroege voorjaar. Lees meer over besproeiing

vorstbeschermingsproducten

ionicons-v5-f
Er zijn nog geen reacties.


inloggen