Biologisch tuinieren
Biologisch tuinieren staat de laatste tijd volop in de belangstelling. Echter er is niets nieuws aan tuinieren zonder gebruik van synthetische chemicaliën. Tot enkele generaties geleden tuinierden mensen namelijk nog op deze manier. Barbara W. Ellis, hovenier en auteur van The Veggie Gardener’s Answer Book, zegt dat het gebruik van synthetische meststof and pesticiden bij tuinieren pas populair werd vanaf de jaren 40. “Onze overgrootouders deden aan biologisch tuinieren. Met niet-biologisch tuinieren werd pas na WOII begonnen toen alle chemicaliën beschikbaar kwamen,” zegt ze. “We gingen door een periode waarin men dacht dat alle insecten konden worden gedood, en toen realiseerde men zich dat dat misschien toch niet zo’n goed idee was.” Vragen over de schadelijke effecten van het gebruik van schadelijke chemicaliën voor voedsel, water insecten, andere dieren en de mens zijn in het middelpunt van de belangstelling komen te staan. Steeds meer mensen gaan biologisch voedsel kopen en sommigen proberen deze zelf te kweken. Barbara zegt dat je niet bang moet zijn dit te proberen. “Het is een van de dingen waar mensen controle over hebben en waarmee je het milieu een beetje kan verbeteren,” zegt ze.
Wat houdt biologisch tuinieren in?
Er zijn officiële standaarden vastgesteld door het National Organic Program welke een tuinier kan volgen, maar Suzanne DeJohn, een hovenier en co-auteur van Organic Gardening for Dummies, zegt dat deze zijn neergeschreven in een 500 pagina’s dik document. “De standaarden kunnen een beetje overweldigend en verwarrend zijn voor een hobbyist. Ik denk dat het belangrijker is om de beginselen van biologisch tuinieren te volgen,” zegt ze.
Hier zijn de beginselen voor biologisch tuinieren van Suzanne en Barbara:
- Zorg voor goede grond. De grond dient aangevuld te zijn met materiaal als rotte mest, fijngehakte bladeren, compost en biologische mulch.
- Koop gecertificeerde biologische of gezonde, onbehandelde zaden en planten. Alle gecertificeerde biologische tuinzaden zijn gelabeld met het stempel “USDA Organic.” Deze zaden zijn overal in het land verkrijgbaar. Biologische planten kunnen gekocht worden bij een biologische kwekerij. Als er niet een dergelijk kwekerij in de buurt is, koop dan onbehandelde planten van een lokale kwekerij met een goede reputatie en verzeker u ervan dat de planten goed verzorgd zijn.
- Creëer een border met bloemen. Door dit te doen trekt u bijen, vlinders en andere nuttige insecten aan.
- Plant een mix van groenten, fruit en bloemen. Door een grote diversiteit in uw tuin te creeeren trekt u ook meer verschillende dieren en insecten aan zodat er een beter biologisch evenwicht in uw tuin ontstaat, hetgeen goed is voor uw planten.
- Gebruik zwevende bedekking voor uw planten. Deze bedekking, gemaakt van lichtgewicht geweven materiaal kan over planten worden gelegd om ziektes en insecten buiten te houden. Bij sla kunt u dit het gehele seizoen laten liggen, bij planten als courgette, kalebas en meloen dient de bedekking te worden verwijderd wanneer de planten groter worden.
- Houdt de tuin voorzien van mulch. Door dit te doen houdt u onkruid weg en houdt u het vocht vast.
- Leer schadelijke insecten te herkennen. Negentig procent van de insecten in de tuin zijn nuttig, zegt Barbara. Je moet de schadelijke leren herkennen zodat je ze kunt bestrijden.
- Bestrijd ziektes met omzichtigheid. Ziektes kunnen vaak worden voorkomen als je er vroeg bij bent. Als je een blad ziet dat je wantrouwt moet je het uit de tuin verwijderen. Verwijder besmet blad alleen wanneer de plant droog is. Als de plant nat is kunt u de ziekte verspreiden wanneer u probeert het te verwijderen.
- Verwaarloos de tuin niet. Loop als het kan elke dag door de tuin en inspecteer de planten om te zien of ze water nodig hebben of aangevallen worden door insecten of ziektes.
- Zeg nee tegen synthetische pesticide en mest. Als u deze chemische producten wel gebruikt is uw tuin niet langer biologisch.
Biologische manieren om om te gaan met problemen en schadelijke insecten
Een van de redenen van veel mensen om synthetische chemicaliën in de tuin te gebruiken is om schadelijke insecten die de planten ruineren te controleren. Barbara zegt dat er eenvoudige manieren zijn om op biologische wijze de controle hierover te krijgen. Bijvoorbeeld door schadelijke insecten met water van de planten te spuiten of ze met de hand te verwijderen en ze te verdrinken in zeepwater. Je kunt biologische zeep en zeep-en-olie sprays maken om de insecten te doden maar Barbara zegt dat dit altijd de laatste toevlucht moet zijn. “In mijn eigen tuin laat ik schadelijke insecten en nuttige insecten met elkaar strijden, en als ik een plant verlies dan verlies ik maar een plant,” zegt ze. Dieren als konijnen kunnen ook een probleem voor de tuin vormen omdat zij de tuin zien als een persoonlijk buffet! Door voor het planten een hek om de tuin te bouwen kunt u dit voorkomen. “Het is echt nodig het hek te plaatsen voordat er iets groeit omdat als ze eenmaal weten dat er iets te vinden is ze er alles aan zullen doen binnen te komen,” zegt Barbara. “Veel tuinierders zweren bij speciale oplossingen zoals het gebruik van opgehangen zakken met geurige zeep of mensenhaar van een beauty shop,” zegt Barbara.
De voordelen van het kweken van biologisch voedsel
Veel conventionele tuinders zullen aanvoeren dat de achtergebleven sporen van pesticiden op het voedsel minimaal zijn, maar Barbara zegt een andere gedachtengang te volgen. “Zou je niet liever fruit hebben dat helemaal geen giftige stoffen bevat?” vraag ze. Suzanne is het met haar eens en zegt dat biologisch voedsel ook voedzamer kan zijn. “Veel biologisch tuinders voelen dat biologisch gekweekt voedsel voedzamer is, tenminste voor een deel, omdat biologische grond rijker is,” zegt ze. Welke reden je ook hebt om biologisch te tuinieren, Barbara zegt dat je de eerste stap in de richting van een duurzamere levensstijl gewoon moet nemen. “Als je voor het eerst een biologiche tuin hebt, probeer dan ook meteen eens het gazon minder te sproeien,” zegt ze. “Het is de juiste weg.”
boeken over biologisch tuinieren
bron: www.oprah.com