Ga naar tuinshop afdeling vijver
Vijverpompen
Het aanbod van vijverpompen is groot wat de keuze lastig kan maken. De belangrijkste aandachtspunten op een rijtje zetten kan het een stuk eenvoudiger maken. De aandachtspunten zijn:
- Doel, duurzaamheid en kosten
- Waterverplaatsing
- Pompopstelling
Doel, duurzaamheid en kosten
Ten eerste moet duidelijk zijn wat de vijverpomp moet gaan doen en tegen welke prijs. De mogelijkheden zijn:
- Een vijver eenmalig leegpompen. Voor dit doel is een dompelpomp geschikt. De aanschafprijs van een dompelpomp is relatief laag maar het stroomverbruik is hoog. Continu gebruik van een dompelpomp is daarom niet aan te raden. Bovendien loopt een dompelpomp bij langdurig gebruik eerder vast dan vijverpompen. Een ander nadeel is dat de dompelpomp niet geschikt is om organisch afval uit de vijver te verwijderen.
- Een fontein van water voorzien. Voor dit doel is een simpele vijverpomp die u in de vijver plaatst geschikt. Het gaat dan om een schoonwaterpomp met eigen filter (soort spons). Het vermogen van de vijverpomp hoeft in de meeste gevallen niet hoog te zijn omdat de hoeveelheid water die verplaatst moet worden beperkt is en de afstand waarover het water verplaatst moet worden meestal niet groot is.
Verder kan de vijverpomp een hoge druk bereiken door het grotere aantal en de goed aansluitende schoepen. Nadeel van een dergelijke vijverpomp is dat de spons (afhankelijk van de plaatsing van de vijverpomp) vrij snel verstopt zal raken. Schoonmaken zal daarom regelmatig nodig zijn. Zorg er daarom voor dat de vijverpomp goed bereikbaar is. Verder heeft deze vijverpomp relatief gezien een vrij hoog stroomverbruik.
- Een waterval, beekje of filter van water voorzien. Voor dit doel zijn twee soorten vijverpompen beschikbaar welke in aanschaf vaak duurder zijn dan de vorige twee genoemde categorieën: een vuilwaterpomp in of buiten de vijver. Tevens zijn er vijverpompen die zowel in als buiten de vijver kunnen worden geplaatst. De vuilwaterpomp heeft minder schoepen welke minder goed aansluiten waardoor de opgebouwde druk minder hoog is. Het stroomverbruik is relatief gezien lager dan bij de andere vijverpompen en de vijverpomp is onderhoudsarm. Het voordeel van een buiten de vijver staande vijverpomp is de bereikbaarheid. Nadeel is dat de installatie van deze vijverpomp wat meer werk vergt.
Waterverplaatsing
De hoeveelheid water die verplaatst moet worden is afhankelijk van het doel van de vijverpomp en van de grootte van de vijver. In veel gevallen kunt u voor een fontein het beste een aparte, lichte schoonwaterpomp gebruiken die u slechts inschakelt wanneer het gewenst is. Voor het vermogen van deze vijverpomp hoeft u niet naar de inhoud van de vijver te kijken. De opvoerhoogte (de afstand tussen pomp en het hoogste punt van de fontein) staat bij het product vermeld.
Voor een vijverpomp die de functie heeft een waterval, beekje en vaak een filter van water te voorzien doet u er goed aan een berekening te maken voordat u tot de aanschaf over gaat. Het doel van deze vijverpomp is tweeledig. Ten eerste moet voldoende water rondgepompt worden om te voorkomen dat de waterval vergelijkbaar is met een druppende kraan of dat de beek niet zichtbaar stroomt. Ten tweede moet de vijverpomp voldoende capaciteit hebben om het vijverwater te zuiveren en van zuurstof te voorzien.
Om de juiste keuze te maken dient u het volgende te weten:
- inhoud van de vijver en ‘verversingfrequentie’
- het hoogteverschil tussen de pomp en de hoogte die bereikt moet worden
- de lengte en diameter van de slang en bochten
- breedte en diepte van de beek of waterval
- filter
Inhoud van de vijver en ‘verversingfrequentie’
In veel gevallen is het voor filtering en zuurstofvoorziening voldoende wanneer de totale inhoud van de vijver ongeveer elke drie uur door de pomp wordt gepompt. Als u een koivijver heeft zult u eerder moeten denken aan twee uur waarbinnen al het water moet zijn rondgepompt (deze vissen zijn beruchte vijververtroebelaars). Verder zal in de zomer de noodzaak van filtering (door grotere activiteit van de vissen) en zuurstoftoevoer (hogere temperatuur van het water) groter zijn dan buiten de zomer. Voorbeeld: vijverinhoud is 5000 liter. Benodigde pompcapaciteit (ook wel debiet genoemd) is 5000/3 is 1667 liter.
Een pomp met een capaciteit van 1667 liter per uur zal echter niet voldoende zijn. U dient nog rekening te houden met de invloed van de opvoerhoogte, de slanglengte, slangdiameter en het aantal bochten in de slang.
Hoogteverschil
De hoogte die overbrugd moet worden heeft invloed op de waterverplaatsing. Kijk in de productinformatie welke waterverplaatsing de vijverpomp nog bereikt bij de hoogte die de pomp in uw geval moet overbruggen. Voorbeeld: pompcapaciteit zonder hoogteverschil: 2000 liter. Pompcapaciteit met hoogteverschil van een meter: 1800 liter.
Lengte van de slang en aantal bochten
Voor elke meter slang verminderd de capaciteit van de vijverpomp met ongeveer een procent (hoe kleiner de diameter van de slang hoe hoger het verlies is). Voorts verminderd de capaciteit met elke bocht in de slang ongeveer 5 procent. Voorbeeld: 5 meter slang en drie bochten. Oorspronkelijk had de vijverpomp een capaciteit van 2000 liter. Met hoogteverschil van een meter is dat 1800. Met 5 meter slang en drie bochten is dat nog 80/100 maal 1800 is 1440 liter per uur. (5 maal 1 procent en 3 maal 5 procent is 20 procent) De vijverpomp met een capaciteit van 2000 blijkt in dit voorbeeld net niet voldoende te zijn.
Breedte en diepte van beek of waterval
Niet alleen de verversingsfrequentie is van belang voor de benodigde capaciteit van de pomp. Misschien wilt u een brede, klaterende waterval. Voor een dergelijke waterval heeft u uiteraard een zwaardere vijverpomp nodig dan voor een smal stroompje. U kunt de volgende vuistregel hanteren: Reken voor zacht stromende waterval van 15 centimeter breed ongeveer 1000 liter per uur en voor een sterk stromende waterval van 15 centimeter breed ongeveer 1500 liter per uur. Voor een breedte van 40 centimeter respectievelijk 2500 en 4000 liter. Voor een breedte van 70 centimeter respectievelijk 4800 en 7000 liter. Bij een beek dient u nog rekening te houden met de diepte. Hoe dieper de beek, hoe minder sterk het water zal stromen bij eenzelfde capaciteit.
Vijverfilter
Kijk in de productinformatie van het filter dat u wilt gaan gebruiken wat de maximale verwerkingscapaciteit van het filter is. Filter en vijverpomp moeten een goed team zijn.
Plaatsing van de vijverpomp
Gelet op het capaciteitsverlies door hoogteverschillen, lengte van slangen en de bochten daarin, is er winst te behalen door de vijverpomp zo dicht mogelijk bij bijvoorbeeld het begin van de waterval te plaatsen.
De toevoer van water naar de vijverpomp kan plaatsvinden door gebruik te maken van een bodemdrain in de vijver die verbonden is aan een ingegraven buis/slang welke naar het filter en de vijverpomp leidt.
Afhankelijk van het soort filter dient deze zich op gelijke hoogte met het waterpeil in de vijver te bevinden of daar iets boven (in geval van een drukfilter).
Indien de vijverpomp buiten de vijver is opgesteld en het water uit de vijver zuigt, vergeet dan niet een filter aan het begin van de slang te plaatsen om het opzuigen van vuil, flora en fauna te voorkomen. Verder kunt u uw filter voor de vijverpomp plaatsen zodat deze slechts schoon water pompt. Een niet-zelfaanzuigende vijverpomp dient onder het waterpeil te worden geplaatst.
In het geval u de pomp in de vijver plaatst is het aan te bevelen de vijverpomp niet helemaal op de bodem van de vijver te plaatsen. Indien de vijverpomp op de bodem van de vijver staat zal deze veel vuil aantrekken wat anders op de bodem zou blijven liggen. Voorts bevind het koudste en daarmee zuurstofrijkste water zich onderin de vijver. ’s Zomers zou een vijverpomp die op de bodem is geplaatst ervoor zorgen dat de gehele vijver opwarmt met negatieve gevolgen voor het zuurstofgehalte in de vijver. Anderzijds zou de pomp in de winter de hele vijver kunnen doen bevriezen. Monteer de vijverpomp bijvoorbeeld bovenop een omgekeerde plantenmand, welke u eventueel nog kunt verzwaren door aan de binnenzijde een baksteen te bevestigen.
Vijverpompen op zonne-energie
Als de vijver op een plek ligt waar geen stopcontact in de buurt is, of als je graag zoveel mogelijk gebruikmaakt van zonne-energie, dan is de vijverpomp op zonne-energie mogelijk een oplossing.
tuinproducten op zonne-energie
Lees verder
informatieve artikelen over vijvers