tuinbase.nl

Grind of split in de tuin - grindpaden aanleggen en meer

`Grind` (of split) lijkt voor sommige tuineigenaren hét antwoord op elke vraag op tuingebied te zijn. Als het te veel wordt gebruikt kan de tuin er nogal treurig uit komen te zien. Maar zoals met zoveel dingen, als je het met mate gebruikt is grind een prima antwoord op sommige vragen. Vooral een grindpad kan zowel een praktische oplossing als een esthetische aanwinst zijn voor de tuin. In dit artikel wordt ingegaan op onder meer de voor- en nadelen van grind of split, de soorten, gebruiksmogelijkheden en de aanleg ervan.

Welke invloed hebben het gebruik van grind of split op het milieu?

Voor het milieu kun je het beste zo min mogelijk gebruikmaken van verharding in je tuin. Vogels, vlinders, egels en de meeste andere dieren zouden het verharden met tegels, klinkers, grind of split waarschijnlijk verbieden als ze de mogelijkheid hadden. Als je geen zin hebt om dagelijks met modderschoenen rond te lopen maar je negatieve impact op het milieu zo klein mogelijk wilt houden zou je kunnen kiezen voor houtsnippers of boomschors. Hout is hernieuwbaar (en dus niet schaars zoals grind dat wel is) en afhankelijk van de herkomst is de benodigde energie voor de productie en vervoer beperkt. Nadeel van houtsnippers en boomschors is dat het vrij snel vergaat zodat je het regelmatig moet aanvullen. En omdat bomen voor hun groei co2 uit de lucht halen zal bij het vergaan van hout dit proces in omgekeerde richting plaatsvinden. Als je het regelmatig aanvullen van houtsnippers te veel gedoe vindt of het geen passend materiaal vindt voor je tuin, kom je voor halfverharding uit bij split en grind.

Doordat grind en split waterdoorlatend zijn zal het regenwater in de grond zakken en niet via bestrating in het riool terechtkomen. Vooral nu we steeds vaker te maken lijken te krijgen met zowel erg droge periodes als zeer natte periodes is het belangrijk dat regenwater zo min mogelijk in het riool terechtkomt zodat het grondwater op peil blijft, het riool niet wordt overbelast en er bovendien geen energie wordt gestopt in het filteren van schoon regenwater. Het gebruik van grind of split voor halfverharding in de tuin is in dit opzicht dus beter dan het gebruik van tegels of klinkers. Grind is echter schaars en bij het winnen van grind uit rivieren worden het landschap en de biodiversiteit aangetast, oppervlaktewater vervuild en wanneer de grindwinning op zee plaatsvindt wordt het zeeleven bedreigt. Er wordt daarom geadviseerd eerder te kiezen voor gravel, lavasteen, split of (klei)schelpen. Voor elk materiaal dat je gebruikt voor het verharden van je tuin geldt echter dat er energie nodig is voor het produceren (zeven en in geval van split ook het opblazen en breken van steen) en vervoeren. Voor de bekende splitsoorten basalt en Ardenner split geldt dat de winning ervan niet al te ver weg plaatsvindt (respectievelijk de Eifel in Duitsland en de Ardennen in België).

Als kantopsluiting kun je kiezen voor gerecycled kunststof / rubber.

Wat zijn de gebruiksmogelijkheden van grind en split?

Voor grind en split bestaan veel gebruiksmogelijkheden. Overal waar volledige verharding niet nodig of gewenst is maar verharding ook weer niet volledig mag ontbreken, is grind of split meestal een goede oplossing. Grind en split worden veel gebruikt in tuinen zoals voor looppaden, sierpaden, terrassen, ondergrond van een waterornament of een vijverrand. In Japanse rotstuinen (ook wel zentuinen genoemd) is (in patroon geharkt) grind (zie Japans grind/split) zelfs essentieel en staat symbool voor water. Ook voor opritten wordt (veelal in combinatie met grindmatten) veel gebruikgemaakt van grind of split. Verder zijn grind en split geschikt als rand langs een woning of schuur om opspatten van zand bij een regenbui te voorkomen. Tenslotte wordt grind ook vaak gebruikt op platte daken ter bescherming tegen veroudering door uv-straling.

Wat zijn de voordelen van grind en split?

Naast de hiervoor genoemde voordelen wat betreft de waterdoorlatendheid, heeft het gebruik van grind of split nog meer voordelen. Grind en split kunnen zowel gebruikt worden bij de aanleg van een klassieke formele tuin zoals de tuinen van paleis Het Loo, een moderne strakke tuin met alleen rechte lijnen of juist een informele, landelijke of natuurlijk ogende tuin zoals bijvoorbeeld een Japanse tuin.

Verder kun je met grind of split makkelijk ronde vormen aanleggen zodat je een tuinpad precies kunt laten lopen zoals je wilt zonder daarvoor vele tegels of klinkers op maat te moeten maken. Vooral met de kunststof / rubber randen op rol is ook de kantopsluiting van dergelijke figuren geen probleem. (Door winkels worden meerdere termen gebruikt voor soortgelijke producten waaronder kantopsluiting, randbegrenzing, borderrand, border, tuinafboording, graskant, gazonrand en opsluitband (beton).

Het gebruik van grind en split is relatief goedkoop, vooral als je de aanleg zelf doet. Hoewel het bestraten met tegels of klinkers ook zelf is te doen, is daar wel wat meer kennis en vaardigheid voor nodig dan voor de aanleg van een grindpad zodat de meeste mensen het bestraten uitbesteden maar het grindpad vaker zelf aanleggen. Als je geen gebruikmaakt van zware betonnen opsluitbanden maar van makkelijk te plaatsen kunststof of rubber randen is de aanleg van een grindpad bovendien veel minder zwaar werk dan wanneer je tegels gebruikt.

Mocht het pad iets meer verzakken dan verwacht, is dit eenvoudig op te lossen door wat grind of split bij te storten terwijl je verzakte tegels of klinkers helemaal opnieuw zult moeten leggen.

Wat zijn de nadelen van grind en split?

Uiteraard zijn grind en split niet voor alle doeleinden geschikt. Wil je dat je (klein)kinderen op rolschaatsen door de tuin kunnen rijden of dat de gasten van je bed & breakfast hun zware rolkoffer niet hoeven te tillen, dan zul je toch voor tegels of klinkers moeten kiezen. Ook dames op hoge hakken worden doorgaans niet blij als ze uit de auto in het grind / split stappen.

Ook voor het terras zijn grind en split mogelijk minder geschikt omdat de poten van de tuinmeubels met smalle poten kunnen wegzakken of minder stabiel kunnen staan. Vooral tussen de afgeronde kiezelstenen in het grind zit beweging waardoor alles er enigszins in wegzakt. In split zit minder beweging doordat het scherpe randen heeft waardoor de steentjes min of meer vast komen te liggen. Er zijn natuurlijk ook tuinmeubelen die wel geschikt zijn voor een ondergrond met grind of split. Soms wordt dan juist grind in plaats van split geadviseerd omdat het prettiger aanvoelt en makkelijker glad onder een tuinmeubel komt te liggen.

Grind en split met een klein formaat kan in een grof profiel van een schoen blijven steken. Mocht je dit niet op tijd ontdekken en je loopt binnenshuis over een houten vloer dan kan dit schade veroorzaken. Met het standaardformaat grind/split van 8 - 16 mm zal dit echter niet snel gebeuren.

Welke soorten grind en split zijn er?

De benaming `grind` wordt vaak ook gebruikt in gevallen dat het eigenlijk om `split` gaat. Grind wordt gewonnen uit rivierbeddingen of uit zee. Door een jarenlang schuurproces in het water zijn de steentjes glad geworden oftwel `gerold`. Dit natuurlijke slijtproces is bij sommige soorten grind kunstmatig nagebootst in een trommel. Kleine `grindsteentjes` zonder glad oppervlak worden ook split genoemd.

Split bestaande uit natuursteen wordt gewonnen in steengroeven. Het bekende basalt split komt meestal uit de Eifel in Duitsland en het bekende Ardenner split is afkomstig uit de Belgische Ardennen. Grote brokken steen die met explosieven worden losgeslagen worden in een breker tot kleiner split gebroken. Naast basalt worden dolomiet, graniet, kalk, kwarts en porfier tot split (of steenslag) verwerkt.

Ook van restmaterialen wordt split / steenslag gemaakt. Gebroken puin afkomstig uit gesloopte gebouwen wordt betongranulaat of mengpuin genoemd als er baksteen doorheen zit. Dit materiaal is niet geschikt als siergrind maar wordt onder meer voor funderingen van wegen gebruikt. Verder zijn er nog mijnsteen, een afvalproduct van steenkool, en gravel dat uit gebroken dakpannen en bakstenen bestaat of door thermische/chemische processen in een mijn is ontstaan.

Door de verschillende vormen van grind en split, zijn er verschillende eigenschappen. Grind zal door de afgeronde vormen altijd in beweging blijven terwijl de beweging in split veel minder is doordat de hoekige vormen elkaar tegenhouden. Grote verschuivingen van grind zijn door het gebruik van grindmatten overigens te voorkomen. Een tuinpad met split zal dus harder aanvoelen en steviger lopen en een `grindpad` zal door de beweging meer geluid produceren maar zachter aanvoelen, zeker als je het op blote voeten gaat uitproberen. De ronde vormen van grind en de beweging hebben als voordeel dat groene aanslag, mossen en dergelijke er minder vat op hebben. Ook zal grind door de lossere structuur water wat makkelijker doorlaten. Als de kans op groene aanslag groter is, zoals op vochtige, schaduwrijke plekken, is het gebruik van grind daarom mogelijk meer gebruiksvriendelijk. Doordat split een gebroken materiaal is zal er zeker direct na aankoop een stoflaagje op het split aanwezig kunnen zijn dat na een regenbui zal verdwijnen.

Grind en split zijn verkrijgbaar in meerdere fracties / korrelgroottes die bepaald worden door de gaten in de zeef. Het formaat van het grind / split wordt altijd aangeduid met twee getallen die staan voor de zeefmaten. De verschillen tussen de steentjes kan wat groter zijn dan je verwacht door de manier waarop de steentjes door de zeef zijn gevallen. Een steentje kan bijvoorbeeld lang en smal zijn maar ook groter en rond / vierkant.

Populaire soorten split zijn onder meer: Arctic Blue, Basalt, Flamingo, Icey Blue, Tahiti White en Yellow Sun. Populaire soorten grind zijn onder meer: Beach pebbles, Carrara rond, Moräne grind, parelgrind en wit grind.

Niet elk type split is geschikt voor zwaar gebruik zoals een oprit. Canadian Slate bijvoorbeeld is een zachte soort split bestaande uit laagjes die bij een zware belasting kapot gaat. Wel als geschikt voor zwaarder gebruik en dus een oprit worden onder meer genoemd de standaard formaten (8-16mm) split en grind van de volgende typen: Arctic Blue (blauw-grijs), Basalt, Flamingo (6-14mm), Graniet, Grind (bruin-wit), Grind (wit) en Yellow Sun.

Welk formaat grind of split kun je het beste gebruiken?

Het standaardformaat voor split en grind is 8-16mm. Dit formaat waarbij de ondergrens ongeveer 8mm is en de bovengrens ongeveer 16mm wordt het meeste verkocht. Zoals eerder aangegeven kan de maat van een steentje afwijken als deze in de lengte door de zeef is gevallen. Als je ooit grind wilt bijvullen zul je dus meerdere steentjes moeten meten om te achterhalen welk formaat er al ligt.

Welk formaat / kaliber / korrelgrootte grind of split je het beste kunt kiezen hangt af van het gebruiksdoel ervan en natuurlijk van je smaak. Als het grind of split niet gebruikt zal worden om erop te lopen, te fietsen of met de auto te berijden, maakt het formaat niet uit en komt het helemaal aan op de vraag wat je het mooist vindt. Een groter formaat geeft een robuuste uitstraling. Een formaat van 40-60mm wordt breuksteen genoemd en kan ook worden gebruikt in een schanskorf. Voor het gebruik op een oprit of parkeerplaats moet het grind of split niet te klein zijn zodat het niet in het profiel van autobanden vast komt te zitten. Anderzijds moet het ook weer niet te groot zijn omdat er geen schade aan autobanden moet ontstaan door ongelijke druk en de passagiers moeten comfortabel op het grind of split kunnen lopen. Vaak wordt een ondergrens van ongeveer 5 tot 8mm aanbevolen en een bovengrens van ongeveer 20 tot 30mm.

Voor een tuinpad waarop alleen gelopen of gefietst wordt is de bovengrens ongeveer hetzelfde en is de ondergrens minder belangrijk. Het kan echter wel minder prettig zijn als kleine stukjes grind of split in het profiel van schoenen blijven zitten en binnenshuis mogelijk schade veroorzaken. Om dit te voorkomen kun je voor tuinpaden dus ook beter een ondergrens van ongeveer 5mm hanteren. Omdat kleiner grind en split wat prettiger te belopen is wordt soms een maximumformaat van 20mm aanbevolen. In openbare parken wordt vaak een kleine maat grind gebruikt (0 - 8mm) omdat dit het prettigst loopt en de kans op schade aan een vloer in huis niet aanwezig is. Als grind op een plat dak wordt gebruikt wordt meestal een minimumformaat van 16mm geadviseerd.

Hoe dik moet de grindlaag zijn?

Een te dunne grindlaag kan ervoor zorgen dat de ondergrond zichtbaar wordt of dat onkruid meer kans heeft. Een te dikke grindlaag maakt het lastig om op te lopen doordat je erin wegzakt. Als je gebruikmaakt van een groot formaat grind of split zul je een dikkere laag moeten aanhouden omdat je er anders doorheen kijkt. Bij gebruik van een standaardformaat grind of split wordt voor sier- en looppaden normaal gesproken een dikte van vijf centimeter geadviseerd. In het geval van een oprit wordt meestal een iets dikkere laag van ongeveer zeven centimeter geadviseerd. In het geval van een oprit is het voorkomen van wegzakken belangrijk. Daarom wordt geadviseerd eerst een fundering van gebroken puin aan te leggen en daar bovenop grindmatten (ook te gebruiken voor split). De honingraatstructuur van de grindmatten zal voorkomen dat het grind bij zwaar gebruik verschuift en dat spoorvorming ontstaat.

Welke kleuren grind en split zijn er?

Grind en split zijn in meerdere kleuren te koop. Voorkomende kleuren zijn: antraciet, beige, bruin, blauw, geel, grijs, paars, rood, roze en wit. Wanneer split nat is zal het donkerder van kleur zijn zodat antraciet bijna zwart wordt. Door stof kan een nieuw aangelegd grindpad er wat flets uitzien. Na enkele regenbuien zal dit verdwijnen.

Hoeveel grind of split heb je nodig?

Hoeveel grind of split je nodig hebt is een simpele rekensom. Uitgaande van een laag van 5 centimeter dik en een oppervlakte van 1 bij 10 meter zou dit zijn: 1 x 10 x 0.05 = 0.5 m3 (kuub). Een halve kuub is ongeveer 750kg en zal meestal geleverd worden in een minibag. Een bigbag is ongeveer 1 m3 (kuub) (ongeveer 1500kg) en is bij een gelijke dikte dus geschikt voor een oppervlakte van ongeveer 20m2 (1 bij 20 meter).

Zijn grindplaten / grindmatten nodig?

Grindplaten / grindmatten zijn kunststof platen met een honingraat structuur waarin het grind komt te liggen. De grindplaten (zelfde als splitplaten) voorkomen dat het grind of split op sommige plekken verdwijnt en zich op andere plekken ophoopt door zwaar gebruik. Hierdoor is het niet meer nodig om met een hark het grind terug op zijn plaats te brengen en zullen er geen plassen ontstaan. Veel grindplaten zijn bovendien al voorzien van anti-onkruiddoek zodat dit niet apart hoeft te worden aangebracht. Verder wordt een grindmat met slechts één á twee centimeter grind of split afgedekt zodat je minder ver wegzakt dan wanneer de grindmat er niet zou zijn. Hierdoor rijd je met een fiets of rolstoel makkelijker over een grindplaat dan over vijf centimeter grind zonder grindplaat. Een grindplaat is echter niet altijd nodig. Vooral voor een tuinpad waarop voornamelijk wordt gelopen en dat misschien ook nog eens van split in plaats van grind wordt voorzien (split beweegt minder), is alleen worteldoek voldoende.

Welke rand gebruik je voor een grindpad?

De aanleg van een rand langs een stuk grind of een grindpad voorkomt dat het grind of split naar de zijkanten kan verdwijnen en wordt vermengd met zand. Een stratenmaker zal waarschijnlijk als eerste denken aan een betonnen opsluitband. Hoewel dit natuurlijk mogelijk is en er professioneel en robuust uitziet, is er voor de aanleg ervan wel wat meer werk vereist dan voor de meeste alternatieven. Bovendien zijn de opsluitbanden vrij zwaar zodat je beter even verder kunt kijken als je je rug wilt sparen. Een eerste alternatief is hout in de vorm van een biels /balk (ook zwaar) of borderrand van geïmpregneerd hout, wilgenhout of van hardhout. Een voordeel van een houten rand is dat het een natuurlijke uitstraling heeft en mogelijk als visuele verbinding kan dienen tussen andere houten elementen in de tuin. Een nadeel van geïmpregneerd hout is dat het impregneermiddel langzaam verdwijnt in de bodem en schadelijk is voor het milieu. Bij aanwezigheid van het KOMO keurmerk is het materiaal getest op fixatie zodat het in mindere mate in de grond zal komen. Ook zijn er verschillen in impregneermiddelen wat betreft de schadelijkheid. Andere materialen die gebruikt worden voor borderranden zijn onder meer bamboe, cortenstaal, rubber of kunststof in verschillende kleuren. De kunststof randen zijn er zowel in de vorm van een hekje maar ook als gladde rand op rol. Sommige van deze kunststof randen zijn gemaakt van milieuvriendelijk gerecycled materiaal.

Hoe leg je een grindpad aan?

De manier waarop je een grindpad of een ander stuk grind aanlegt hangt af van het gebruik dat ervan zal worden gemaakt. Een grindpad in de tuin dat alleen door de bewoners zal worden gebruikt is sneller aan te leggen dan een oprit omdat de kans op verzakking en het weglopen van grind bij licht / weinig gebruik veel minder groot is dan wanneer er auto's overheen zullen rijden.

Een stuk grind in de tuin voor de sier, als sierpad of als looppad is een eenvoudige klus zodat je in korte tijd je tuin van alle gewenste paden in welke vorm dan ook kunt voorzien. Als de ondergrond van het aan te leggen pad vrij stevig is, is een funderingslaag niet nodig. Je hoeft alleen met piketpaaltjes het pad uit te zetten, met een spade af te steken en uit te graven, van een kunststofrand en worteldoek te voorzien en vol te storten met grind of split.

Wil je het serieuzer aanpakken omdat er zwaarder gebruik van zal worden gemaakt, dan volgt hierna een uitgebreider stappenplan.

  • Als je nog niet zeker weet hoe je de tuin precies wilt inrichten kun je het beste op papier of in een computerprogramma beginnen om de fysieke inspanningen wat te beperken. De locatie van een tuinpad is nogal bepalend voor inrichting van de rest van de tuin dus je doet er goed aan hier even goed over na te denken. Als het gaat om een tuinpad dat dagelijks gebruikt wordt, bijvoorbeeld om van de woning naar de schuur te lopen, is de meest voor de hand liggende optie om het pad zo kort mogelijk te maken. Een kronkelend pad of een pad met een hoek mag in eerste instantie leuk lijken maar mensen zijn in de praktijk geneigd om toch de kortste route te nemen waardoor olifantenpaadjes zouden kunnen ontstaan.
  • Als de tuin niet geëgaliseerd is en het wel de bedoeling is dat de tuin egaal wordt, moet voordat met het uitgraven van het pad wordt begonnen wat egalisatiewerk worden verricht. Gebruik een lange lat die niet doorbuigt en een waterpas om van grotere oppervlakten te beoordelen of ze vlak en waterpas zijn.
  • Als je eenmaal weet waar het pad moet komen kun je met piketpaaltjes (of iets dergelijks) en metselkoord of touw het pad uitzetten. De beste breedte van het tuinpad hangt af van het gebruik dat je ervan gaat maken. Voor een normaal looppad wordt meestal een minimumbreedte van 80 centimeter geadviseerd. Als mensen elkaar moeten kunnen passeren, zoals bijvoorbeeld in een park, zal het pad uiteraard breder moeten zijn. Eventueel kan met streepjes op de palen worden aangegeven hoe hoog het pad moet komen te liggen. Houd bij het bepalen van de breedte ook rekening met de randen. Voor de randen kunnen verschillende materialen met verschillende breedten worden gebruikt. Een standaard betonnen opsluitband is zo'n 5 centimeter breed. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld bielzen / houten balken, borderranden van hout, bamboe, cortenstaal of een kunststof / rubber rand op rol van ongeveer 3mm dik. Je kunt een lat waarvan de lengte overeenkomt met de breedte van het pad gebruiken om de juiste breedte aan te kunnen houden.

Voor het uitgraven is het nodig te weten hoe dik de laag grind zal zijn en of er nog een funderingslaag onder moet. De totale dikte hangt af van het type gebruik van het pad of oprit. Bij zwaarder gebruik zal er een funderingslaag en een wat dikkere grindlaag nodig zijn. Ook wanneer grind of split met een groter formaat gaat worden gebruikt zal er een paar centimeter meer afgegraven moeten worden. Voor sierpaden en paden zonder zware belasting wordt meestal een diepte van 5 centimeter geadviseerd. Voor grind of split met een groter formaat dan 20 mm komt er per 10 mm ongeveer 1 centimeter diepte bij. De dikkere grindlaag die voor parkeerplaatsen en opritten wordt geadviseerd heeft ook te maken met het geadviseerde gebruik van grindmatten. Deze matten hebben een hoogte van meestal zo'n 3 tot 5 centimeter maar moeten ook met één á twee centimeter grind of split worden bedekt om de grindmatten zelf te verbergen. Hoe dik de funderingslaag onder een parkeerplaats of oprit moet worden hangt ook weer af van het type gebruik. Afhankelijk van de zwaarte van het gebruik wordt doorgaans een funderingslaag van gebroken puin / menggranulaat van 15 tot 60 centimeter geadviseerd. Als korrelverdeling voor deze laag wordt doorgaans 0/16, 0/32 of 0/40 mm geadviseerd. Uitgaande van een funderingslaag van 20 centimeter en een grindlaag (inclusief grindmat) van 6 centimeter zou er dus 26 centimeter moeten worden uitgegraven. Steek de randen af met een spade. Bij grote oppervlakken kan het gebruik van een (mini)shovel of (mini)kraan handig zijn.

Als de breedte / diepte van het grindpad is uitgegraven kunnen de randen worden geplaatst. Indien betonnen opsluitbanden worden gebruikt moeten hiervoor nog geulen worden gegraven. Leg in de geul een laagje stabilisé van 1 deel cemement op 7 delen zand, zet de opsluitbanden erin en breng tegen de rand weer wat stabilisé aan. Gebruik een rubber hamer om de stenen in de juiste positie te krijgen en laat het geheel uitharden. Geen zin in een pijnlijke rug? Gebruik dan een lichter materiaal voor de randen zoals (eco) kunststof / rubber randen.

  • Als er een funderingslaag van gebroken puin / menggranulaat nodig is kan deze vervolgens worden aangebracht aan aangetrild. Voor het verkrijgen van een vlak oppervlak kan voor de bovenste ongeveer vijf centimeter funderingslaag een egalisatielaag van een fijner materiaal zoals bijvoorbeeld brekerzand of split worden gebruikt welke ook wordt aangetrild.
  • Als er geen grindplaten worden gebruikt of als de grindplaten niet zijn voorzien van anti-worteldoek kan vervolgens worteldoek worden aangebracht. Zorg ervoor dat de randen van het worteldoek zo'n 10 centimeter overlappend zijn en snijd het ook bij de randen van het grindpad niet te kort af. Voor het snijden van het anti-worteldoek kan een breekmesje/stanleymes worden gebruikt. Het gebruik van anti-worteldoek / gronddoek gaat onkruidgroei tegen en zorgt ook voor een steviger ondergrond. Om te voorkomen dat het worteldoek gaat verschuiven kunnen gronddoekpennen worden gebruikt.
  • Plaats vervolgens de grindmatten (als deze worden gebruikt) in halfsteens verband. De grindmatten hoeven niet altijd met ankers te worden vastgezet maar op een helling van maximaal 15 procent (of zie de productbeschrijving) wordt dit wel gedaan. Houd tussen de opsluitband / borderrand en de grindmat zo'n twee centimeter open in verband met het eventuele uitzetten van het materiaal. De grindmatten kunnen met een handzaag op maat worden gemaakt.
  • Schep tenslotte met een bats het grind of split uit de bigbag in een kruiwagen en stort het op het grindpad. Nog niet gevulde grindmatten zijn stevig genoeg om overheen te lopen maar het wordt afgeraden er met zwaar materieel zoals een auto overheen te rijden. Omdat het grind of split nog wat kan inzakken kan het handig zijn wat grind of split achter de hand te houden om later te kunnen bijvullen. Gebruik een hark om het grind / split goed heen en weer te harken zodat de grindmatten helemaal worden gevuld.

Hoe onderhoud je een pad met grind of split?

In de zon zal groene aanslag niet snel ontstaan. In de schaduw waar grind of split lang vochtig kan zijn kan dit wel gebeuren (maar datzelfde geldt voor andere soorten bestrating). Het regelmatig harken van deze plekken kan de groei van groene aanslag verminderen. Maak de bodem meer vochtdoorlatend door er gaatjes in te prikken als ergens water blijft staan. Probeer verder te voorkomen dat er zand tussen het grind of split terechtkomt en verwijder bladeren. Verwijder eventuele onkruidplantjes met wortel en al. Na verloop van tijd kan het nodig zijn wat grind of split bij te vullen.

Welk gereedschap en welke materialen heb je nodig voor de aanleg van een grindpad?

Bij een grindpad voor de sier of voor licht gebruik (zonder funderingslaag en zonder grindmatten) zul je van de onderstaande lijst niet alles nodig hebben.

Gereedschap

Materiaal

Conclusie

Een grindpad aanleggen is een eenvoudige klus die je goed zelf kunt doen waardoor je geld bespaart op arbeidsuren. Het aanleggen is minder zwaar werk dan het sjouwen en leggen van tegels zodat je er waarschijnlijk geen rugklachten aan overhoudt. Om het sjouwwerk te voorkomen moet je wel kiezen voor een kantopsluiting van een licht materiaal zoals kunststof, (eco)rubber of hout en niet voor de vrij zware betonnen opsluitbanden. Voor grotere oppervlakten die zwaarder belast zullen worden is het verstandig gebruik te maken van grindplaten/grindmatten die ervoor zorgen dat het grindoppervlak egaal blijft zonder te hoeven harken. In plaats van grind (afgeronde hoeken, schaars, negatieve milieu-effecten bij de winning) kun je kiezen voor split (hoekige randen, beweegt minder) zoals het veel gekozen basalt of Ardenner split dat je in een bigbag of minibag kunt laten bezorgen. Mocht je de aanleg niet zelf willen doen dan kun je hier een tuinklus plaatsen.

Lees hier alles over schuttingen en andere tuinafzettingen.

Lees met deze boeken verder over het aanleggen en inrichten van de tuin.

ionicons-v5-f
Er zijn nog geen reacties.


inloggen