Plaats een tuinklus / opdracht
Meer buiten zijn met een veranda in de tuin
Wil je ook tijdens een warme zomer als het regent buiten kunnen zitten en genieten van de frisse geuren die opstijgen uit de tuin of wil je 's avonds nog wat langer buiten zitten zonder dat de dauwdruppels aan je neus komen te hangen? Een terrasoverkapping / veranda is dan een luxe waar je veel plezier aan zult beleven.
Welke soorten terrasoverkappingen zijn er en welke is voor jou het meest geschikt?
Een terrasoverkapping wordt vaak aan het huis bevestigd omdat het terras daar al is aangelegd. Anderen kiezen ervoor om de veranda achter in de tuin aan de schuur te bevestigen. Waar je het beste voor kunt kiezen hangt onder meer af van factoren als de stand van de zon en de wind en of je wel of niet direct naast het terras van de buren wilt zitten. Als je wat meer ruimte in de tuin hebt kun je er ook voor kiezen de terrasoverkapping geheel vrij te laten staan. In dat geval heeft men het vaak over een `paviljoen` of ook wel eens `theehuis`. Een paviljoen is in veel verschillende uitvoeringen te koop zodat zoiets niet per se duurder is dan een veranda. Wat betreft de vormgeving van paviljoens is het grootste verschil dat tussen de sierlijke metalen objecten die deels ook voor 'de sier' bedoeld zijn, en de houten varianten. Een veelal houten bouwwerk dat meer afgesloten is noemt men blokhut of tuinhuis. Een blokhut of tuinhuis kan klein zijn of zo groot dat het geschikt is als vakantiewoning. Ook kan een tuinhuis weer een eigen veranda hebben. De goedkoopste oplossing voor een afdak in de tuin is een partytent die ook wel eens paviljoen wordt genoemd. Ook partytenten zijn er weer in verschillende prijsklassen: goedkoop PE(polyethyleen), waterdicht Polyester, of robuust PVC. Pvc is het meest geschikt voor feestjes waar mogelijk een hittebron aanwezig is. Ben je op zoek naar bescherming tegen de zon? Lees dan meer over onder meer parasols.
Waar is een overkapping van gemaakt en welk materiaal is de beste keuze?
Welk materiaal het meest geschikt is hangt er natuurlijk vanaf aan welke eisen het moet voldoen. Sommigen houden meer van hout dan van aluminium of vinden kunststof platen (helder of opaal Polycarbonaat) als dakbedekking niet mooi genoeg en kiezen voor het duurdere glas. Een aluminium constructie is over het algemeen een slimme keuze als je een terrasoverkapping wilt die onderhoudsarm is en lang goed blijft. De goedkoopste houten constructies zijn van geïmpregneerd vuren of grenen. Geïmpregneerd gaat dit hout ongeveer 10 jaar mee. Ook Lariks Douglas hout wordt veel gebruikt voor overkappingen. Dit hout gaat onbehandeld zo'n 10 tot 15 jaar mee als de palen niet met de grond in aanraking komen. Geïmpregneerd gaat dit hout langer mee. De duurste houten onderhoudsarme veranda's zijn van hardhout.
Hoe groot moet een terrasoverkapping zijn?
Het beste formaat van de overkapping hangt ervan af met hoeveel personen je eronder wilt zitten. Ook als je een warmtebron zoals een terrasheater onder de veranda wilt hebben moet je soms met extra benodigde ruimte rekening houden omdat je er niet altijd dicht tegen aan wilt zitten. Als je van plan bent zoveel mogelijk zonnepanelen op de terrasoverkapping te plaatsen is een groter formaat aan te bevelen. Houd er ook rekening mee dat regen door de wind deels onder de overkapping kan komen. Verder zal bij hele grote overkappingen eerder een vergunningplicht bestaan.
Kun je een terrasoverkapping zelf installeren of helemaal zelf maken?
Kant-en-klare bouwpakketten van veranda's en andere typen overkappingen worden meestal geleverd met een bouwtekening zodat het installeren van de terrasoverkapping niet veel moelijker is dan het in elkaar zetten van een Ikea kast. Omdat je vooral bij grotere maten veranda's te maken krijgt met lange en soms ook zware onderdelen, is het wel aan te bevelen deze klus met twee personen aan te pakken. Als je kiest voor een veranda met meer dan twee pilaren kunnen de onderdelen meestal wat dunner en lichter en dus wat makkelijker te hanteren zijn. Natuurlijk is een terrasoverkapping ook helemaal zelf te maken. Vooral als je te maken hebt met een afwijkende ruimte waardoor je niet zomaar elk bouwpakket kunt gebruiken, kun je door de veranda zelf te maken optimaal gebruikmaken van de ruimte die je hebt. Maar elk voordeel heeft zijn nadeel; in plaats van onderhoudsvrij aluminium zul je waarschijnlijk gebruik moeten maken van hout en het is uiteraard wat meer onderdelen uitzoeken, meten, tekenen, zagen, boren, schuren en schilderen. Als je een beetje handig bent zal het echter geen al te moeilijke klus zijn. Kijk naar de eigenschappen van kant-en-klare bouwpakketten, pas de maten aan waar nodig, bestel de onderdelen en je bent al een heel eind. Vergeet de maten niet te dubbelchecken! Haastige spoed is bij zelfbouwklussen zelden goed.
Is er een vergunning nodig voor een terrasoverkapping?
Soms maar vaak ook niet. Je dient je te houden aan zowel de regels van het landelijke bouwbesluit als de per gemeente bepaalde regels. In het volgende geval is in de meeste gevallen geen vergunning vereist:
- Een overkapping die binnen de zone van 2,5 meter valt en niet hoger is dan 4 meter.
- Een overkapping die buiten de 2,5 meter zone komt en niet hoger is dan 3 meter en niet groter is dan 30m².
- De overkapping mag niet groter zijn dan 50% van de grootte van de tuin.
- De overkapping mag niet dienen als een balkon of dakterras
Bestaan er ook goedkope overkappingen?
Het is natuurlijk de vraag wat je onder goedkoop verstaat, maar de prijzen van instapmodellen zullen je denk ik meevallen. Zo heb je al onderhoudsvrije aluminium veranda van 3 x 4 meter voor onder de 1000 euro. Als je ervoor kiest met een onbehandelde zachte, goedkope houtsoort aan de slag te gaan, bedenk dan wel dat je deze heel goed zult moeten onderhouden om niet op een teleurstellend korte levensduur uit te komen. Let er vooral op dat het hout geen contact maakt met de ondergrond die door regen nat kan worden. Ook kleine lekkages boven bij de overkapping kunnen na enkele jaren voor problemen zorgen. Als je zelf de houten constructie maakt zijn er vanaf zo'n 300 - 400 euro pakketten te koop om het geheel waterdicht te krijgen bestaande uit aluminium profielen, helder of opaal Polycarbonaat en bevestigingsmateriaal.
Bespaar of verdien geld met zonnepanelen op de overkapping
Door zonnepanelen op de overkapping te plaatsen kun je deze zelfs terugverdienen. Vooral als je tuin gericht is op het zuiden is het bijna zonde geen gebruik te maken van de vrije ruimte bovenop de veranda. Als je je terrasoverkapping helemaal zelf gaat maken kun je vanaf het begin rekening houden met de afmetingen van de panelen (standaard maat is 1 meter bij 1,65 meter). Ook zijn er bedrijven die veranda's met zonnepanelen aanbieden. Zo'n veranda op maat is vaak echter niet de goedkoopste oplossing. Vaak gebruiken deze bedrijven wel deels lichtdoorlatende zonnepanelen zodat het (vooral in de winter) binnen wat minder donker wordt. Nadeel van dit type panelen is dat ze vaak een wat lager rendement hebben. De goedkoopste oplossing is waarschijnlijk een stevige kant-en-klare aluminium veranda te kopen en hier standaard zonnepanelen op te bevestigen. Let hierbij op de maximale belasting per m2. (Standaard zonnepanelen op een aluminium frame wegen ongeveer 10 tot 25 kilo per vierkante meter.) Als je geen kaas hebt gegegeten van elektriciteit is het aan te bevelen voor het aansluitwerk door een elektricien te laten doen.
Hoe onderhoud je een terrasoverkapping?
In het geval van aluminium hoef je weinig te doen; een vochtig doekje erlangs en klaar. Om de lak niet te beschadigen met het wrijven over opgespatte zandkorrels kun je de onderste delen van de poten beter even afspoelen. Afhankelijk van de gekozen houtsoort is er wat meer werk te verrichten. Schilder/lak/beits vooral de onderste delen die regelmatig vochtig worden jaarlijks even bij in het geval van een zachte houtsoort. Controleer ook af en toe het dak op lekkages.
Alle terrasoverkappingen, veranda's en paviljoens van online tuinwinkels.